Συχνές ερωτήσεις για τα κουτάβια

Κάποιες συμβουλές για την ανατροφή του κουταβιού σας

· Ποτέ μα ποτέ μη χτυπάτε το κουτάβι στο πρόσωπο ή το κεφάλι.
Πέρα από το ότι είναι βάναυση πράξη, θα του προκαλέσει φόβο του χεριού και θα σκύβει κάθε φορά που το πλησιάζουν.
· Ποτέ μην πιάνετε το κουτάβι κάτω από τους ώμους όπως θα πιάνετε ένα παιδάκι. Πάντοτε να στηρίζετε το πίσω του άκρο με το ένα χέρι, και με το άλλο χέρι κρατήστε το στήθος του ανάμεσα στα δύο μπροστινά του πόδια.

· Μην κρατάτε μπάλες, τροφή ή άλλο δόλωμα στον αέρα για να πηδήσει το κουτάβι και να το πιάσει. Μπορεί να φαίνεται χαριτωμένο, όμως στην προσγείωση το κουτάβι ίσως τραυματίσει τους ώμους, τα γόνατα ή τα πίσω του πόδια. Ποτέ λοιπόν μην αφήνετε το κουτάβι σας να κάθεται όταν του δίνετε κεράσματα. ξεκινώντας να το κάνετε ενώ είναι όσο το δυνατόν μικρότερο, βάλτε το σε πειρασμό. αφήστε το να στέκεται με τα αυτιά μπροστά, σε στάση προσμονής, όταν του δίνετε το κέρασμα.
· Ποτέ μην επιτρέπετε στο κουτάβι να κατεβαίνει σκαλιά.
· Ποτέ μην πιέζετε τα σαγόνια του κουταβιού για να δείτε τα δόντια του. Μέχρις ότου γίνει 11 μηνών, η άνω και κάτω γνάθος του είναι πολύ μαλακές. Υπάρχει κίνδυνος να καταστρέψετε τη δαγκωματιά του. Ποτέ μην παίζετε διελκυστίνδα με πετσέτες η κάλτσες, μια κι αυτό θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.
· Ποτέ μην επιτρέπετε το κουτάβι σας να παίζει σε γλιστερές επιφάνειες. Στις επιφάνειες αυτές συμπεριλαμβάνονται τα πλακάκια κουζίνας και οι λινοτάπητες. Ένα κουτάβι που συνέχεια τρέχει ή προσπαθεί να σηκωθεί σε γλιστερές επιφάνειες, θα αποκτήσει σχεδόν σίγουρα κνήμες αγελάδας. Τα πίσω πόδια σπρώχνονται προς τα έξω και τα γόνατα προς τα μέσα, καθώς το κουτάβι προσπαθεί να σταθεί κανονικά στα τέσσερα. Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τις επιφάνειες του σπιτιού σας, εξασφαλίστε στο κουτάβι σας λίγο χώρο που δε γλιστρά ή σκορπίστε κουρελούδες για να μη γλιστρά το κουτάβι σας.
· Φροντίστε τα νύχια του κουταβιού σας να είναι κοντά. Τα μακριά νύχια θα καταστρέψουν τα πόδια του. Ίσως θα πρέπει να τα κόβετε ή να τα λιμάρετε κάθε βδομάδα.Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο για το πως θα το κάνετε. Βάζοντας το κουτάβι να βαδίσει σε άγριο τσιμέντο μία φορά την ημέρα θα διατηρήσει τα νύχια του σε καλή φόρμα.
· Οι Γερμανοί λένε ποτέ μην ξυπνάτε ένα κουτάβι που κοιμάται. Μεγαλώνουν μόνον όταν κοιμούνται. Πιστεύουμε πως αληθεύει.
· Αγοράστε ένα ειδικό κλουβάκι για το κουτάβι σας. Προκειμένου να το γλιτώσετε από τραυματισμό και νευρικότητα, προτείνουμε όποτε δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχό σας και ιδιαίτερα τη νύχτα, να το βάζετε σε ένα κλουβάκι για να κοιμάται. Όποτε δεν το προσέχετε, το κλουβί είναι το ιδανικό μέρος για να το προφυλάξετε από κινδύνους. Προσπαθήστε να μη φτάνετε σε σημείο να βάλετε τις φωνές στο κουτάβι, που ουσιαστικά δεν καταλαβαίνει και πολλά σε αυτή την ηλικία ούτως ή άλλως Έτσι θα είναι ευτυχισμένο και θα προσαρμοστεί καλά. Για τους 4 πρώτους μήνες, τα κουτάβια κοιμούνται 15 με 17 ώρες την ημέρα. Το κλουβάκι θα γλιτώσει όλους σας από πολλά προβλήματα. Μη βάζετε νερό και τροφή στο κλουβάκι μόνο τα παιχνίδια και τα κόκαλά του.
 
ΝΕΡΟ
Τα κουτάβια δεν πίνουν νερό όσο καιρό θηλάζουν.
Όταν ξεκινήσετε να δίνετε στο κουτάβι σας νερό, παρακαλούμε κάνετέ το σιγά-σιγά. Δίνετέ του μικρές ποσότητες, κατά προτίμηση σε θερμοκρασία δωματίου. Φροντίστε να του δίνετε φρέσκο νερό καθημερινά.
 
ΚΟΚΑΛΑ
Ένα μοσχαρίσιο κόκαλο με μεδούλι κάθε εβδομάδα (από το οποίο έχετε βγάλει το κεντρικό λίπος) θα αφαιρέσει αρκετά από το κουτάβι σας τη επιθυμία να μασουλήσει τα έπιπλά σας. Επίσης θα διατηρήσει τα δόντια του καθαρά. Το σκυλάκι μπορεί να φάει κόκαλα αρθρώσεων [από το γόνατο της αγελάδας] και φυσικά κόκαλα από ζώα γάλακτος.
 
ΜΠΑΝΙΟ
Αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να μην κάνετε μπάνιο το σκύλο σας. Η φύση έχει προμηθεύσει το δέρμα του με την εκπληκτική ικανότητα να φροντίζει από μόνο του για τον εαυτό του, και είναι πάντα καλό να μην διώχνετε με το μπάνιο τα καλά βακτήρια του δέρματος. Αν βουρτσίζετε το σκύλο σας μία ή δύο φορές την ημέρα, θα ανακαλύψετε ότι πιθανότατα δε χρειάζεται να του κάνετε μπάνιο. Αν προκύψει κάποιο δερματικό πρόβλημα και πρέπει οπωσδήποτε να του κάνετε μπάνιο, εμβαπτίστε τον μετά το μπάνιο σε Paramite [θα το προμηθευθείτε από τον κτηνίατρό σας.] Η πείρα μας έχει δείξει ότι το προϊόν αυτό εξαφανίζει 100% οποιοδήποτε δερματικό πρόβλημα για το οποίο αποτάθηκε κάποιος σε εμάς.
 
ΠΑΡΑΣΙΤΑ
Τα παράσιτα (σκουλήκια) είναι ένας από τους λόγους καθυστερημένης ανάπτυξης των κουταβιών. Μερικοί άνθρωποι δεν καθαρίζουν αρκετά το σκύλο τους από παράσιτα προκειμένου να προβάλουν αυτό το εξουθενωτικό πρόβλημα. Το σκυλάκι σας καθαρίστηκε στις 2, 4 και 6 εβδομάδες ζωής του. Ακόμα κι αν δε βλέπετε παράσιτα, καθαρίζετε το κάθε 6 εβδομάδες μέχρις ότου γίνει 9 μηνών. Μία μύτη που τρέχει μαρτυρά κάποιες φορές την ύπαρξη των παρασίτων.
 
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ
Τα σκυλιά και άλλα κατοικίδια ζώα της Ευρώπης απόκτησαν από τον Ιούλιο του 2004 ένα ολοκαίνουργιο διαβατήριο το οποίο θα τους δίνει τη δυνατότητα να ταξιδεύουν ελεύθερα σε όλες τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και τη Σουηδία όπου ισχύουν πιο αυστηροί κανονισμοί.
Το μέτρο αυτό εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο.
Το διαβατήριο είναι ένα μικρό βιβλιάριο γαλάζιου χρώματος. Εξωτερικά φέρει τα δώδεκα αστέρια – σύμβολο της E.E., ενώ οι εσωτερικές του σελίδες δεν διαφέρουν από ένα συνηθισμένο βιβλιάριο υγείας και εμβολιασμών.
Εκδίδεται από κτηνιάτρους, έχει ισχύ επισήμου εγγράφου και αποτελεί εγγύηση ότι το ζώο έχει εμβολιαστεί κατά της λύσσας και άλλων νοσημάτων.
 
«Αυτά είναι πολύ καλά νέα για ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων όπως είμαι εγώ», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπιρν, επίτροπος της E.E. για την υγεία και την προσταία των καταναλωτών, ο οποίος έχει σκύλο. «Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την ελεύθερη κίνηση ανθρώπων και των ζώων τους, και μπόρεσε και πραγματοποιήθηκε χάρη στην τεράστια πρόοδο στον αγώνα μας εναντίον της λύσσας».
Για τη Βρετανία, την Ιρλανδία και τη Σουηδία θα ισχύσει ειδικό καθεστώς διάρκειας πέντε ετών. Για να ταξιδέψει κανείς με τον τετράποδο σύντροφό του στις τρεις αυτές χώρες, θα πρέπει να τον υποβάλει σε πρόσθετη εξέταση για αντισώματα.
 
ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗ – ΚΑΛΑΑΖΑΡ
Η λεϊσμανίαση – καλααζάρ «έρχεται» μετά το τσίμπημα σκνίπας.
Η σκνίπα αυτή έχει τσιμπήσει το ζώο μας Μάρτιο-Απρίλιο και μετά και η ανάγνωση της παρουσίας του αιμοπρωτόζωου στο αίμα μπορεί να γίνει περίπου 6 μήνες μετά.
Έτσι λοιπόν για ένα τσίμπημα που έγινε τον Απρίλιο, το «διάβασμα» θα γίνει τον Οκτώβριο.
Για ένα τσίμπημα που έγινε τον Οκτώβριο η «ανάγνωση» θα γίνει το Μάιο.
Είναι ιδανικό λοιπόν δύο φορές το χρόνο να ελέγχουμε αιματολογικά το σκύλο μας, έτσι ώστε και αν έχει προσβληθεί να διαγνωστεί αρκετά νωρίς άρα οι πιθανότητες ίασης να είναι μεγάλες.
 
Η εξέταση μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους :
1. Με μερικές σταγόνες και τη χρήση ειδικών διαγνωστικών ΚΙΤ οπότε και η απάντηση έρχεται μέσα σε λίγα λεπτά. Τα ΚΙΤ αυτά έχουν τη μορφή των test κύησης και είναι ασφαλή ως προς το αρνητικό τους αποτέλεσμα. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, ο κτηνίατρος στέλνει το αίμα για περαιτέρω εξέταση στο εργαστήριο, οπότε θα έχει και τον τίτλο αντισωμάτων που έμμεσα δείχνει τη «βαρύτητα» της λοίμωξης. Οι εταιρίες που διαθέτουν τα test μιλούν για υψηλότατη «ειδικότητα» που πλησιάζει το 90-95%.
2. Με τη λήψη δείγματος αίματος και αποστολή σε δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια, όπου με τη μέθοδο συνήθως του ανοσοφθορισμού, μας δίνουν μετά από 2-3 ημέρες απάντηση ως προς το θετικό ή το αρνητικό καθώς και τον τίτλο αντισωμάτων.
3. Με αποστολή δείγματος σε εργαστήριο για την εξέταση DCR. Είναι πλέον αξιόπιστη μέθοδος και βασίζεται στην εξαγωγή DNA από το δείγμα αίματος ή του λεμφικού ιστού και τη μέτρηση της οπτικής απορρόφησης και ηλεκτροφόρησης σε πήκτη αγαρόζης. Το DNA χρησιμοποιείται σε μια πολλαπλή αλυσιδωτή αντίδραση της πολυμεράσης (multiplex POR), με τρία ζεύγη εκκινητών, που ενισχύουν εκλεκτικά περιοχές του γενώματος της Leishmania spp. Η αντιγονική εξέταση πρέπει να γίνεται πολλές φορές και τα αρνητικά αποτελέσματα να επανεξετάζονται, γιατί μπορεί στο δείγμα να μην περιέχεται πάντα το μικρόβιο.
 
Όποιος και αν είναι ο τρόπος που επιλέξατε, το σίγουρο είναι ότι Οκτώβριο-Νοέμβριο και Μάιο-Ιούνιο θα πρέπει να κάνετε στο σκύλο σας το test καλααζάρ για να είμαστε, για αυτόν και για εμάς, ήσυχοι.

We usually reply with 24 hours except for weekends. All emails are kept confidential and we do not span in any ways.

Thank you for contacting us :)

Enter a Name

Enter a valid Email

Message cannot be empty