ΚΑΝΕ ΚΟΡΣΟ

Cane Corso

Κάνε Κόρσο (Cane Corso)
Προέλευση: Ιταλία
Ιστορία: Το Κάνε Κόρσο είναι ένα σκυλί που για πολλούς αιώνες είναι σύντροφος των ανθρώπων  και τον χρησιμοποιούσαν για προσωπική προστασία, σαν φύλακα και στο κυνήγι.

Ο Κάνε Κόρσο είναι Ιταλικός Μολοσσικός ,που χρησιμοποιείται για τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
H φυλή αυτή είναι γνωστή από την ρωμαϊκή εποχή.
Ως “cors” χαρακτηρίζονταν οι εσωτερικές αυλές,που ήταν οι κεντρικότεροι χώροι των εξοχικών κατοικιών. H ράτσα συναντάται κυρίως στην νότια Ιταλία,όπου υπάρχουν πολλές τέτοιες αυλές Το Κανε Κορσο είναι ένα τυπικό σκυλί αυτής της κατηγορίας των μολοσσών που χαρακτηρίζεται από δυσπιστία και εξαιρετικό ένστικτο φύλακα απέναντι σε ξένους.
Στο αφεντικό του όμως ειναι πιστό και αξιόπιστη ράτσα.

Περιγραφή: Το ύψος του κυμαίνεται από 60 μέχρι 68 εκ. Το κεφάλι είναι δυνατό με ισχυρή μουσούδα. Τα ρουθούνια είναι μαύρα και μεγάλα, χαρακτηριστικό γνώρισμα της ράτσας. Τα αυτιά είναι τριγωνικά και ψηλά στο κεφάλι, στην Ιταλία είναι κομμένα και όρθια, όπως επίσης κομμένη είναι και η ουρά. Το τρίχωμα είναι κοντό, απαλό, γυαλιστερό και το χρώμα μαύρο, σκούρο γκρι, μπλε, κόκκινο, ξανθωπό και ραβδωτό.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Είναι πολύ καλό σκυλί-φύλακας γιατί είναι προσεκτικό και επιφυλακτικό με τους ξένους, στον ιδιοκτήτη όμως είναι πιστό. Δεν φεύγει ποτέ από τον ιδιοκτήτη του, έχει σταθερό χαρακτήρα. Είναι δραστήριο, κινητικό, άξιο εμπιστοσύνης και έχει αυτοπεποίθηση. Αγαπάει τα παιδιά της οικογένειας και μπορεί να υπερασπιστεί κάθε μέλος του σπιτιού αν χρειαστεί. Είναι ήρεμο σκυλί γενικά και σπάνια έχει την ανάγκη να γαβγίσει.

Είναι πολύ καλό σαν φύλακας και εκπαιδεύεται εύκολα.

Μέθοδοι αναπαραγωγής
PuppyΌλα τα είδη της οικογένειας των κυνιδών αναπαράγονται εποχιακά και συνήθως γεννάνε μία φορά το χρόνο, μετά από περίοδο κυοφορίας που κρατάει για 8 εβδομάδες σε ορισμένα είδη.
Ο άνθρωπος επινόησε την δημιουργία μεγάλης ποικιλίας ρατσών με την χειραγώγηση της αναπαραγωγής τους και με το πλεονέκτημα της περιόδου εγκυμοσύνης και ωρίμανσης που δεν είναι μεγάλες.
Ο καλύτερος χρόνος για ζευγάρωμα είναι γενικά η 10η μέρα του οίστρου της σκύλας και πάλι η 12η αν και ο χρόνος διαφέρει από ζώο σε ζώο.
Μεταλλαγές
Σποραδικά εξωτερικοί παράγοντες μπορεί να μεταβάλλουν τα βασικά χαρακτηριστικά των γονιδίων μέσα στον πυρήνα του κυττάρου, για το λόγο αυτό τα γεννητικά όργανα πρέπει να προστατεύονται από την ακτινοβολία.